Waarom water drinken je ochtend productiever maakt?

Waarom water drinken je ochtend productiever maakt?

’s Ochtends wakker worden en direct het gevoel hebben dat je wakker bent. Voor veel mensen lijkt dit misschien een utopie, maar er zijn enkele simpele “trucjes” die je helpen dit te doen. Geen ellenlange ochtendrituelen om 2,5 uur later fris op je werk aan te komen, maar praktische en snelle tips. De makkelijkste is, inderdaad, het drinken van 1-2 glazen water.

De meeste mensen onderschatten het effect van water op je lichaam. “Ja, ik weet dat ik genoeg water moet drinken!” Maar vervolgens zit je aan de koffie en aan het einde van de middag komt de welbekende middagdip om de hoek kijken. Hoe kan dat? Grote kans dat je niet genoeg water drinkt!

Waarom heeft water zo’n groot effect?

Je lichaam bestaat voor ongeveer 2/3e uit water en je hersenen zelfs voor 80%. Het is dus essentieel om genoeg water te drinken zodat je lichaam, je organen en je hersenen optimaal kunnen functioneren. Een tekort aan water kan ervoor zorgen dat de signaaltransductie (het doorgeven van verschillende stofjes in je hersenen) niet optimaal plaatsvind. Hierdoor verloopt de communicatie tussen je hersencellen minder goed en kun je jezelf minder goed concentreren, kun je informatie minder snel onthouden, etc.

Waarom water als eerste in de ochtend?

’s Nachts, wanneer je slaapt, verlies je veel vocht doordat je niet drinkt. Hierdoor heeft je lichaam ’s ochtends relatief weinig vocht en kan je lichaam niet optimaal functioneren. Om je lichaam te geven wat het nodig heeft is het verstandig om direct 1-2 glazen water te drinken direct nadat je opstaat. Je geeft je lichaam dan de vloeistof die het nodig heeft.

Daarnaast zijn er verschillende positieve effecten bekend wanneer je water drinkt op een lege maag. Vooral in het Oosten weten ze dat. Zo is het drinken van water direct nadat je opstaat erg populair in India en dit wordt “Ushapan” genoemd. Doordat je water drinkt wordt je lichaam gereinigd van afvalstoffen. Deze Ayurvedische methode geeft zelfs aan dat het helpt tegen o.a. hoofdpijn, overgewicht en problemen aan de nieren, longen en lever. Tot nu toe heb ik hier nog geen wetenschappelijke artikelen over gevonden, dus deel deze in de reacties als je er één tegen komt.

De effecten van 2 glazen water op je productiviteit?

Wel zijn er onderzoeken geweest naar de effecten van water drinken op productiviteit. Een aantal interessante onderzoeken zijn uitgevoerd door Dr. Caroline Edmonds. Zij heeft namelijk laten zien dat het drinken van water een positief effect heeft op je visuele geheugen. Daarnaast heeft ze ook onderzoeken gedaan en daarmee aangetoond dat het drinken van een glas water je hersenen 14% sneller laat werken. Hierdoor kun je sneller denken en ben je helder van geest, handige tools om te hebben als je productief wilt werken, toch?

Zelf merk ik dit ook. Al enkele jaren drink ik zodra ik opsta 1-2 glazen water. Vervolgens doe ik enkele simpele rek- en strek oefeningen en binnen enkele minuten heb ik het gevoel dat ik wakker ben.

Voeg deze simpele routine toe aan je ochtend ritueel en merk het verschil zelf!

Bron: Life Hacking